Carousel imageALECLA 2020Anticus Multicultural Association

În dimineața aceasta a plecat dintre noi Alexandra Flora Munteanu. Scriitor, traducător, critic literar și haijin de prestigiu al urbei, Alexandra a fost membră a Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu”, vicepreședinte al Societății de Haiku Constanța și unul dintre cei mai activi membri ai Asociației Multiculturale „Anticus” din partea căreia în anul 2018 a primit Premiul „Melek Amet” pentru Artă și Interculturalitate. A făcut parte din grupul care a pus în mișcare și a susținut fervent inițiativa „Constanța – Cetate a Literaturii UNESCO”. Probabil că cel mai bine s-a simțit ca haijin. Ne mărturisește experiența sa petrecută pe tărâmul poeziei japoneze în articolul „Ce a însemnat haikuul pentru mine” care a prefațat volumul „Printre anotimpuri”. A fost, de fapt, ultimul volum al Alexandrei, publicat în 2019 la Anticus Press. (Citește mai mult)

Vasilica Mitrea revine în atenția cititorului de la malul mării cu vol.I din „Opere și autori”. Cartea a fost publicată de editura Anticus Press și face parte din ciclul „Scriitorii dobrogeni pe drumul către Constanța – Cetate a Literaturii UNESCO”. Lucrarea este o colecție de recenzii și cronici ale unor evenimente literare, reflecții, articole publicate în revistele literare, note de jurnal personal și însemnări din călătoriile autoarei ce au avut loc pe parcursul anului 2019. (Citește mai mult)

Sâmbătă, 25.07.2020, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a încântat din nou publicul constănțean, de data ceasta cu divertismentul muzical „O sole mio”. Spectacolul s-a desfășurat din nou în aer liber, pe platoul din fața teatrului, începând cu ora 20:00 și a durat 90 minute. Intrarea a fost gratuită, dar s-a făcut conform restricțiilor stabilite prin regulamentul de participare al teatrului. (citește mai mult)


Nevoit să se adapteze rigurozităților luptei împotriva coronavirusului și să găsească noi căi către sufletul melomanilor, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a oferit duminică, 19.07.2020, începând cu ora 20:00, un nou eveniment cultural în aer liber. (Citește mai mult)

Vineri, 17.07.2020, la ora 18:00, la Parohia Bisericii Armene din str.Callatis, nr.1, Constanța, Uniunea Armenilor din România, Sucursala Constanța a organizat un eveniment cultural deosebit. Într-un cadru restrâns din cauza pandemiei a avut loc lansarea colecției lirice postume „Cerul înstelat deasupra mea” de Armand Gurău împreună cu volumele publicate de Editura Ararat „Interpretări literare și miscelanea” și „Contemplații”, colecție trilingvă de haiku, de Arșaluis Sarchisian Gurău. (Citește mai mult)

Next year, in 2021, Constanța and Yokohama will celebrate 44 years of city partnership. Anticus Multicultural Association decided to illustrate this beautiful anniversary with a photo-haiku album and exhibition entitled „44 Twin Steps Constanta Yokohama 1977-2021.” (Citește mai mult)

Editura Anticus Press din Constanța a publicat volumul bilingv de poezie „Ușîșlarîmdan – Din zborurile mele” al poetei Cidem Narcis Brăslașu. Cartea face parte din Programul de Arhivarea a Limbii Tătare inițiat în anul 2019 de către Asociația Multiculturală Anticus cu prilejul Anului Internațional al Limbilor Indigene al UNESCO. (Citește mai mult)

„Gypsy Spirit” conține o colecție de nuvele, proză scurtă, eseuri, comentarii și memorii publicate de Ute Carson de-a lungul vieții. Fiica, nepotul și ginerele contribuie cu o mulțime de fotografii și lucrări de artă făcând din acest volum o adevărată aventură colectivă a familiei. (Cititi mai mult)