Ion M. Ruse, Clubul Umoriștilor Constănțeni

Arșura: Cum vă protejați împotriva Coronavirusului? Ion M. Ruse: Prin autoizolare, distanțare socială și dezinfectare conform indicațiilor specialiștilor.

A.: În ce mod a influențat COVID-19 viața dvs.? I.M.R.: Afectând tabieturile și rutina zilnică.

A.: Ce fel de experiență reprezintă Coronavirusul? Bună sau rea? I.M.R.: Cea mai rea experiență din viața mea! Omul, prin natura lui, este o ființă gregară. Îndepărtarea de semeni, nu numai de rude, este cel mai greu de suportat.

A.: Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați învățat de la COVID-19? I.M.R.: La vârsta mea, sunt puține lecții de învățat. Dacă ai absentat la lecțiile vieții, e greu să recuperezi după 70 de ani. Totuși, am învățat că putem fi mai OAMENI, decât suntem.

A.: Vă puteți obține singur alimentele și medicamentele sau aveți nevoie de ajutor? I.M.R.: Îmi pot obține, singur, medicamentele și alimentele necesare.

A.: Această nouă experiență a fost dureroasă pentru dvs.? I.M.R.: Teribil de dureroasă, pe plan afectiv.

A.: La ce activități fizice sau sportive mai participați în perioada aceasta? I.M.R.: Fiind la curte, am un mare avantaj față de cei de la bloc. Pot ieși zilnic din casă, pot lucra în grădină, etc.

A.: Cine vă vizitează? I.M.R.: Nimeni! Poarta este încuiată pentru oricine.

A.: Care este alegerea atunci când trebuie să hotărâți cu privire la a vă vedea cu cei dragi? Optați pentru o simplă distanțare socială sau pentru izolare? I.M.R.: Cu cei dragi, am optat să mă văd online!

A.: V-ați pierdut prietenii? I.M.R.: Prietenii adevărați nu ai cum să-i pierzi! Poate, doar pe cei „așaziși prieteni” pe care nu îi mai împrumuți.

A.: Ce activitate preferați să faceți în perioada aceasta în care trebuie să stați în casă? I.M.R.: Scrisul, cititul și lucrul în grădină.

A.: Care dintre noile tehnologii vă este cea mai utilă în noul mod de viață? I.M.R.: Fără discuție, computerul și internetul -fereastra spre lume.

A.: Care a fost cel mai fericit moment din această perioadă? I.M.R.: De fapt, momentele! Când mă sună copii și nepoții din București.

A.: Ce evenimente mondiale au avut cel mai mare impact asupra vieții dvs.? I.M.R.: Ar fi multe acestea, dar, în mod deosebit, crearea Uniunii Europene și actualmente, solidaritatea, în lupta cu acest teribil Covid-19.

A.: Există un lucru pe care ați fi vrut să ni-l comunicați, dar nu ați făcut-o niciodată? I.M.R.: Nu știu dacă faptul că, mi-s dragi oamenii, indiferent de etnie, religie, cultură, vârstă, sex se încadrează aici.

A.: Peste ani, cum ați dori să își amintească de dvs. cititorii și prietenii? I.M.R.: Ca de nea Ion epigramistul, cu inima atât de mare, încât, are loc în ea, toată umanitatea.


Tehnică de ultimă oră

(Vecina -varianta 18)

Acum când virusul letal

Teribil a-ngrozit planetă

M-aș duce la vecina-n deal

Dar nu-mi pornește izoleta!


Cu sau fără mască

Savanții inventa-vor oare,

Din pânză, plastic sau hârtie,

O mască protectoare, care,

Să ne ferească de prostie?


Eu în izolare

Autoizolare-adevărată:

Cu mască, ochelari, combinezon,

Chiar și oglinda, draga, e mirată

Că nu-l mai recunoaște pe Ion!


În rând cu lumea

Strigă la bade-un individ:

- La noi în sat, au mulți Covid!

- Păi, am și eu câțiva, -n căldare,

Dar n-am nici unul de vânzare!

07.04.2020