2018.10.13: O toamnă cât o mie de piane

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, la Muzeul de Artă din Constanța, în cadrul spectacolului “O toamnă cât o mie de piane”, s-au reunit poezia, actoria, coregrafia, muzica şi critica literară. A fost o manifestare culturală originală în peisajul literar şi artistic dobrogean. Poeta Liliana Filişan ne-a uimit din nou prin această invitație inedită la lansarea cărțiilor “Mireasă cu pantofi roşii” publicată la Editura Minela şi “Întemeietorul de ziduri (a doua venire a apocalipsei)” apărută la Editura Grinta. Manifestarea a fost închinată memoriei poetului Ciprian Chirvasiu, prietenul şi editorul cărţilor Lilianei Filişan, un om şi un poet deosebit care ne-a s-a stins mult prea devreme.

Spectacolul a fost susținut de către un grup de artişti de la Facultatea de Arte a Univeristății “Ovidius”. A prezentat conf. univ. dr. Alina Cristea şi au participat prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultăţii de Arte, asist. univ. dr. Mirabela Moroşanu, asist. univ. dr. Daniela Cojan şi studenţii la specializarea Coregrafie Marius Marin şi Theodor-Ionuţ Bârsan.

Au luat cuvântul prof.univ.dr. Nuredin Ibram, prof.univ.dr. Marian Cojoc, scriitoarea Claudia Minela şi poetul Eugen Pohonţu. Taner Murat a recitat din Liliana Filişan în limba tătară.

La rândul lor Elisa Baciu şi Ayla Calil au interpretat la pian piese din creaţiile compozitorilor M. Glinka, F. Schubert, V. Kalinnikov, T. Popatenko, V. Zolotarev, A. Dvorak.

La sfârşitul spectacolului, Liliana Filişan a declarat:

“Mulţumesc tuturor sufletelor care au înălţat zid de lumină împrejurul sufletului meu şi al lui Ciprian Chirvasiu în acest 13 dintr-“o toamnă cât o mie de piane”! Tare vă mulţumesc oameni buni! Tuturor! Deşi mai scundă cu o absenţă - absenţa pe care “nimeni, nimic, niciodată” nu o va suplini - a fost cea mai frumoasă zi a ultimelor mele toamne!

Să mă iertaţi de stângăcii, de uitări de respiraţie, de uimiri, de ploile tăcute din privirile rătăcite printre aducerile aminte, de mine însămi, cea de toate greşelile mele!

Reverenţă vouă, oameni dragi!”

Astfel s-a încheiat o splendidă după-amiază culturală tomitană.