2018.10.15: Toamnă culturală dobrogeană

Luni, 15 octombrie 2018, la Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie din Constanța a avut loc spectacolul “Toamnă culturală dobrogeană” care a reunit moda, literatura, muzica şi arta plastică. A fost o manifestare culturală a comunității tătare dobrogene în organizarea Grupului Civic Tătar, a Asociației Multiculturale “Anticus” şi Bibliotecii “Musa Gelil” în colaborare cu MINAC. Prezentatorul spectacolului şi curatorul expoziției vernisate a fos domnul profesor universitar dr. Nuredin Ibram. La manifestarea desfăşurată sub deviza “Scriitorii constănțeni pe drumul spre Constanța – Cetate a Literaturii UNESCO” au fost invitați scriitori de la Cenaclul literar “Mihail Sadoveanu”, Societatea de Haiku Constanța, Asociația Pro Basarabia şi Bucovina şi de la Clubul Umoriştilor Constănțeni (CUC). Invitat de onoare a fost domnul Sulhi Turan, Consul General al Republicii Turcia la Constanţa.

Manifestarea a debutat cu “Tatar Fashion Show” în care a fost prezentată noua colecție a casei de modă Sahra Design. Cunoscuta creatoare Ina Ela Ismail ne-a uimit din nou cu seria vestimentară reunită sub conceptul mamă-copil în care copiii au defilat alături de mamele lor purtând creații pentru cotidian şi evenimente speciale.

În continuare, dr. Nuredin Ibram au prezentat cartea “Kayta-kelmez balalık” (Copilărie ireversibilă), un volum de poezie şi povestiri semnat de scriitoarea Belkis Sena Bilal aflată la debutul său literar la vârsta de 83 de ani. Taner Murat, editorul cărții şi curatorul Bibliotecii “Musa Gelil”, a recomandat publicului cititor de limbă tătară noua apariție şi a recitat din acest volumn, în traducere proprie în limba română, poezia “Constanța, oraş drag”. La rândul ei, autoarea a vorbit despre pasiunea de a scrie pe care o are din fragedă copilărie. A prezentat poeziile şi povestirile din colecția lansată. Apoi, a recitat poeziile “Tatlî ana tílím” (“Dulcea mea limbă maternă”), “Vatanîm” (“Patria mea dragă”), “Nenem” (“Mamă scumpă”) şi “Kúz keldí” (“A venit toamna”).

Seara a continuat cu cântece tătăreşti interpretate de către Melek Nurmambet şi Filis Emin. Când s-a cântat “Ey, gúzel Kîrîm” (“Oh, frumoasă Crimee”) spectatorii au lăcrimat şi au fredonat împreună cu interpretele.

În ultima parte a întâlnirii, dr. Nuredin Ibram i-a prezentat pe cei 5 artişti plastici tătari, activitatea şi portofoliul lor, temele preferate şi operele prezentate în expoziție. Artista, scriitoarea şi traducătoarea Nermin Hogea din Constanța a expus portrete, peisaje şi flori. Am remarcat “Portul Tomis” şi “Stânjenei”. Lacme Ifrim din Constanța a prezentat un colaj de picturi dedicate tătălui ei dispărut. Tripticul “Iubire” ne-a atras în mod deosebit atenția. Tânăra pictoriță Şeila Rațiu abordează portrete, peisaje cu elemente. Ea încearcă să surprindă femeia în esența ei, finisată şi rafinată. Am reținut în mod deosebit “Gheişă” şi “Moschee”. Artistul Sinan Abdulachim din Constanța dă formă şi culoare tablei de cupru printr-o terhnică numită metaloplastie. Lucrările sunt realizate prin ciocănire si îndoire şi sunt patinate chimic şi termic. Abordează teme islamice, portrete şi peisaje, îndeosebi peisaje religioase (moschei, biserici etc). A fost prezent în expoziție cu o colecție islamică, formată exclusiv din texte koranice. Pictorul Iaia Ferodin din Mangalia a fost prezentat de către dr. Nuredin Ibram drept un adevărat “Tonitza al tătarilor” întrucât este un remarcabil portretist. Publicul a părut interesat îndeosebi de portretele socrului şi nepoatei sale.

În încheiere, publicul a putut admira îndeaproape lucrările din întreaga expoziție, a făcut poze şi a gustat din delicioasele plăcinte, prăjituri şi dulciuri tătăreşti.