2018.12.14: Taner Murat: Recital de poezie în limba tătară

Vineri, 14 decembrie 2018, Asociația Multiculturală “Anticus” a organizat în Spațiul Public European al Comisiei Europene din Bucureşti, strada Vasile Lascăr nr.31, un recital de poezie în limba tătară susținut de Taner Murat. Evenimentul a marcat intrarea în anul 2019, Anul Internațional al Limbilor Autohtone, dar şi ziua de 18 decembrie, Ziua Minorităților Etnice din România.

Spectacolul a început la ora 13:00 și a fost difuzat live pe Facebook. După ce a mulțumit UNESCO pentru permisiunea de a utiliza sigla IYIL 2019 şi Comisiei Europene pentru sala de spectacol, Taner Murat a recitat din creația proprie şi din Abdulla Tukay, Abdulla Aliș, Șewkiy Bektore, Memet Niyaziy, Haği Neğip Fazıl, Emel Emin, Belkis Sena Bilal, Pirája Kadriyzádé, Așık Úmer, Békir Çobanzade, Numan Çelebí-Ğihan, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Liliana Filișan, Albrecht Haushofer, Ram Krishna Singh, Kevin Marshall Chopson, Steve Rushton, Ute Carson, Geli Barbera, Marcin Odelski, Christina Rossetti, Rabindranath Tagore.

Performanța a avut ca scop promovarea diversității lingvistice şi creșterea gradului de conștientizare a limbilor aflate în pericol. S-a demonstrat avantajul de a fi multilingv şi a fost subliniată ideea că toate limbile sunt la fel de importante și valoroase.

Dintre spectatorii care au urmărit recitalul live pe net, poetul Ram Krishna Singh din India a comentat:

“Mă bucur că fac parte din programul de sărbătorire a limbilor și culturilor indigene. Felicitări, dragul meu Taner Murat”

Din Statele Unite, Kevin Marshall Chopson a adăugat:

“Bunul meu prieten, traducător și editor Taner Murat a recitat una din poeziile mele în limba tătară ca parte a recitalului reprezentației sale din București. Iată aici poemul în limba engleză:

I Have Seen My Death Three Times

I have seen my death three times

through the eyes of women I loved –

my presence completely and fully gone.

I stood before them as they prepared

to meet someone new. They painted

fresh colors on their cheeks and lips,

wearing clothes that I had not seen before.

They were more beautiful than I could

remember – childlike once again,

pure, ready to feel the heat of a fresh

hand. I surprised them, holding flowers.

It nearly escaped my view – the

casket had been prepared, the grave

had been dug, and this, this was

the moment that followed my death.

Puteți urmări întreaga emisiune atât pe Facebook cât şi pe Youtube:

https://www.facebook.com/taner.murat.18659/videos/1038662712972004/

https://youtu.be/nirh6zcdCEg