2019.01.28: Ceremonia oficială de lansare globală a anului 2019, Anul Internațional al Limbilor Indigene (IYIL2019)

Luni, 28.01.2019 începând cu ora locală 15:00 la sediul UNESCO din Paris, Franța (Sala de conferințe II) a avut loc ceremonia oficială de lansare globală a anului 2019, Anul Internațional al Limbilor Indigene (IYIL2019). Evenimentul a fost organizat de către UNESCO, în calitatea sa de agenție principală a ONU pentru IYIL2019, UNDESA și de membrii Comitetului director pentru organizarea Anului Internațional al Limbilor Indigene şi a beneficiat de participarea reprezentanților celor mai reprezentative organizații interesate în IYIL2019. Ceremonia oficială a reunit funcționari guvernamentali de nivel înalt și reprezentanți ai popoarelor indigene, societății civile, mediului academic, mass-mediei, organizațiilor non-guvernamentale, instituțiilor de documentare și armonizare a limbilor publice precum și reprezentanți ai organismelor din sectorul privat. Din România a participat Asociația Multiculturală Anticus.

Maestrul de ceremonii al sesiunii de deschidere a fost dl Moez Chakchouk, Director General Adjunct pentru Comunicare și Informare al UNESCO. Sesiunea a început cu un ritual religios tradițional al popoarelor indigene, după care doamna Audrey Azoulay, Director General al UNESCO, urmată de doamna Aili Keskitalo, Președintele Parlamentului Poporului Sami din Norvegia și domnul Akile Ch’oh (Edward John), Mare Căpetenie a națiunii Tl’azt’en și a Consiliului Națiunilor Autohtone din Canada au rostit cuvinte de bun venit. A urmat un moment muzical susținut de către tânărul Odeshkun Thusky, membru al națiunii autohtone Anishinabe din rezervația Kitigan Zibi, Canada. Au adresat cuvinte de întâmpinare și următorii vorbitori:

- Dl Diego Pary Rodriguez, Ministrul Afacerilor Externe al Statului Multinațional Bolivia.

- Dna Zohour Alaoui, Președintele Conferinței Generale a UNESCO

- Dl Lee Byong-hyun, Președintele Comitetului Executiv al UNESCO

- Dl Alfredo Astorga, Ministru Adjunct al Educației din Ecuador.

- Dna Ladislaa Alcaraz de Silvero, Ministru, Secretariatul pentru Politici Lingvistice din Paraguay.

- Dna Victoria Tauli-Corpuz, Raportor Special al ONU pentru Drepturile Popoarelor Autohtone.

Ceremonia oficială a continuat cu o masă rotundă la nivel înalt desfășurată pe tema "Importanța limbilor indigene pentru o dezvoltare durabilă, consolidarea păcii și reconciliere" moderată de dl Ernesto Ottone, Director General Adjunct pentru Cultură, UNESCO. Masa rotundă a început cu mesajul video transmis de către dl Pablo Rodriguez, Ministrul Patrimoniului Cultural și al Multiculturalismului din Canada, prezentat de dna Elaine Ayotte, Ambasador, Delegat Permanent al Canadei la UNESCO. Au luat apoi cuvântul:

- Dna Elena Burga, Ministru Adjunct al Interculturalității și Ministru al Culturii din Peru.

- Dl Igor Barinov, Şeful Agenției pentru Afaceri Etnice din Federația Rusă, Președintele Comitetului de Organizare a IYIL2019 din Federația Rusă.

- Dna Victoria Tauli-Corpuz, Raportor Special al ONU pentru Drepturile Popoarelor Autohtone.

- Dl Thiru K. Pandiarajan, Ministrul Limbii și Culturii Tamil, Statul Tamil Nadu, India.

- Dl Juan Gregorio Regino, Director General al Institutului Național al Limbilor Autohtone, Mexic.

- Dl Hjalmar Dahl, Vice-Preşedintele Consiliului Circumpolar Inuit, Preşedintele Consiliului Circumpolar Inuit din Groenlanda

- Dl Craig Ritchie, Președintele Executiv al Institutului de Cercetare a Aborigenilor din Australia și Insulele Strâmtorii Torres

- Dl Wilton Littlechild, Mare Căpetenie a Adunării Națiunilor Autohtone din Canada.

Evenimentul a continuat cu sesiunea cu tematică specială “Realizarea portalurilor digitale pentru vorbitorii limbilor autohtone” moderată de dna Amy Kalili, Directorul Centrului pentru Excelență în Limbile Autohtone “Mokuola Honua” din Hawaii, SUA. La discuții au participat:

- Dl Juan Carlos Romero Ventura, activist limbaje digitale, Global Voices, Bolivia.

- Dna Zarifa Mgoyan, Artist Emerit pentru Pace UNESCO, Federația Rusă.

- Dl Pierre-Yves Beaudouin, Președintele Wikimedia Franța.

- Dna Kristen Tscherneshoff, Coordonator comunitate, Wikitongues, Finlanda.

- Dna Martine Perret, fotograf si artist multimedia, Franța și Australia.

A urmat apoi dialogul multipartit interactiv “Sprijinirea, accesul și promovarea limbilor indigene: acreditarea tuturor părților interesate și generarea noilor sinergii“ moderat de către dl Nigel Thomas Crawhall, Şeful Compartimentului pentru Insule Mici și Știință Indigenă, UNESCO. La dialog au participat:

- Dl Ibrahim Albalawi, Ambasador, Delegatul Permanent al Regatului Arabiei Saudite la UNESCO.

- Dr. Michel Kenmogne, Director Executiv al Institutului de Vară pentru Lingvistică.

- Dl Wend Wendland, Directorul Diviziei pentru Științe Tradiționale, World Intellectual Property Organization (WIPO).

- Dna Maria de las Nieves Montiel Dominguez, Director General la Departamentul pentru Documentarea și Promovarea Limbilor Autohtone, Paraguay

- Dna Maria de las Nieves Montiel Dominguez, Şefa Compartimentului pentru Statul de Drept, Egalitate și Nediscriminare, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, ONU

- Dna Handaine Mohammed, Reprezentanta Comitetului de Coordonare pentru Popoarele Autohtone din Africa, Maroc

- Dna Elias Caurey, sociolog, populația boliviană Guarani, Statul Multinațional Bolivia

- Dl Nicholas Barla, Pactul pentru Popoarele Indigene din Asia (AIPP), India

Începând cu ora 19:00, în aceeași sală a avut loc și programul cultural “Sărbătorirea limbilor indigene prin creativitate și expresie artistică” prezentat de dl Boyan Radoykov, Director a.i. Departamentul Societăților Științifice, UNESCO. Programul muzical a fost susținut de artiști indigeni:

- Grupul folk „Twin Flames” format din dl Jaaji care face parte din poporul Inuk Mokawk și dra Chelsey June, o metisă Algonquin, Michif.

- Katarina Barruk, artistă de limbă Ume Sámi acompaniată de Arnljot Lindsjorn Nordvik, muzician norvegian

- Grupul „Alaya” de limbă Aymara din Statul Multinațional Bolivia

- Ragtyna Tymkyl de limbă Yukaghir, studentă la Institutul Popoarelor Nordice din Sankt Petersburg, Federația Rusă.

- Zarifa Mgoyan (Zara), artistă kurdă din Federația Rusă, Artistă Emerită pentru Pace UNESCO

Ceremonia oficială de lansare globală a anului 2019, Anul Internațional al Limbilor Indigene a oferit forumul global necesar unei dezbateri constructive în care vorbitori de nivel înalt și experți proeminenți au abordat noi paradigme pentru protejarea, promovarea și asigurarea accesului la cunoștințe și informații al utilizatorilor limbilor indigene.

Le urăm mult succes!