2020.07.13: „Gypsy Spirit” de Ute Carson

Cine este Ute Carson?

Ute Maria Elisabeth Gräfin von Hardenberg-Carson s-a născut pe coasta baltică în Köslin, Pomerania, la scurt timp după începerea celui de-al Doilea Război Mondial. În timp ce forțele sovietice măturau totul în calea lor înaintând către Europa centrală, s-a refugiat împreună cu mama și bunica ei către vest, stabilindu-se în ceea ce urma să devină Germania de Vest. Acolo a urmat cursurile universităților din Hamburg și Mainz.

Imigrând în America în 1962, și-a încheiat masteratul la Universitatea din Rochester, devenind profesor Limba și literatura germană. A debutat ca scriitoare în 1977. Primul său roman, „Colt tailing”, a fost primit cu entuziasm de critici și cititori fiind finalist al premiului Peter Taylor Book Award din 2003. În ultimii 30 de ani, Ute a publicat continuu povestiri și eseuri în reviste, colecții personale și antologii. Dintre colecțiile de poezie cele mai apreciate au fost „Just a Few Feathers”, volumul legat prin cusătură manuală „Folding Washing” și „My Gift to Life”, o uimitoare colecție din creația autoarei care a fost publicată apoi atât în română cât și în tătară în anul 2014, la fel ca și „Reflections Ex Ponto-Reflecții dinspre Marea Neagră-Karadeñízden kaytîmlar” publicată în 2018 de către Anticus Press la Constanța.

Carson a călătorit în întreaga lume și a locuit în Germania, Franța, Scoția, New York, Vermont și Florida. În anul 2018 ne-a vizitat la Constanța împreună cu Rom, soțul ei, participând la CLAFest 2018. Acum locuiește în Texas, împreună cu soțul ei. Au trei fiice, cinci nepoți, doi cai și o grămadă de pisici.

Aflați mai multe despre Ute Carson aici.

„My Gift to Life - Ce am dăruit eu vieții” pe amazon.com

„My Gift to Life - Hayatka bakșîșîm” pe amazon.com


„Gypsy Spirit” sau antologia unei vieți

„Gypsy Spirit” conține o colecție de nuvele, proză scurtă, eseuri, comentarii și memorii publicate de Ute Carson de-a lungul vieții. Fiica, nepotul și ginerele contribuie cu o mulțime de fotografii și lucrări de artă făcând din acest volum o adevărată aventură colectivă a familiei.

Povestirile vii din acest volum ne dezvăluie viața încărcată de istorie a unei femei care în copilărie a supraviețuit ororilor celui de al Doilea Război Mondial pentru ca mai târziu să fie înconjurată de multă tandrețe și bucurii. Captivantele istorisiri se bazează pe experiența de viață a lui Ute Carson. Ea și-a cronicizat viața începând cu paginile copilăriei, cu evadarea înfiorătoare a familiei sale din estul Germaniei în 1945, trecând prin răscrucile vieții, pasiunea pentru natură și animale, pierderi ireparabile și dragoste, și terminând cu reședința din Austin, Texas și rolul ei de mamă și bunică iubitoare. Este greu de descris bogăția, pasiunea, istoria, suferința și dragostea în „Gypsy Spirit”. Cititorii vor trebui să descopere singuri.

Puteți achiziționa chiar acum „Gypsy Spirit” de pe amazon.com.