2020.08.07: Popoarele Indigene și pandemia COVID-19

Cuvântul doamnei Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, în deschiderea Primului Buletin al Popoarelor Indigene

Îmi face plăcere să iau cuvântul în deschiderea Primului Buletin UNESCO al Popoarelor Indigene, care pune un accent special pe rezistența acestora în fața pandemiei COVID-19. Acest buletin prezintă cele mai importante lucrări desfășurate în ultimele luni în vederea prioritizării problemelor indigene - iar Grupul de Lucru Intersectorial al UNESCO pentru Problemele Popoarelor Indigene a jucat un rol important în acest an în sprijinirea diversității culturale și a drepturilor omului, în conformitate cu misiunile de lungă durată ale Organizației noastre .

Această acțiune a luat naștere dintr-o concluzie comună - pandemia nu a creat inegalități, le-a agravat pe cele existente și a dezvăluit discrepanțele dintre diferitele grupuri sociale. În multe zone, populațiile indigene se află între cele mai precare și marginalizate grupuri. Această realitate dificilă a fost ilustrată în mod clar de Pat Turner, directorul executiv al Organizației de Sănătate a Consiliului Național al Comunității Aborigene din Australia, care a declarat: „Nu încape niciun fel de îndoială. Dacă intră COVID-19 în comunitățile noastre, vom dispărea.”'

Și totuși, în fața acestor dificultăți, avem cu toții multe de învățat de la popoarele indigene și din experiența lor în gestionarea epidemiilor. De exemplu, Orang Rimba, o comunitate indigenă care trăiește în provincia Jambi, Indonezia, are o tradiție de lungă durată a aplicării măsurilor de distanțare socială. Conform practicii besesandingon, membrii bolnavi ai comunității trebuie să se izoleze pentru a preveni răspândirea bolii.

În timpul crizei actuale, UNESCO a luat măsuri în toate domeniile mandatului său pentru a sprijini popoarele indigene. În domeniul educației, organizația noastră a lansat Coaliția Globală pentru Educație, care urmărește să sprijine elevii cu cel mai mare risc din cauza închiderii școlii. În mod similar, Institutul UNESCO pentru Învățare Continuă a lansat mai multe inițiative, susținute de rețeaua de Orașe de Învățare UNESCO, pentru a răspunde pandemiei COVID-19. Având în vedere problemele crescânde ale rasismului, discriminării și excluderii cu care se confruntă popoarele indigene, am organizat și un webinar pentru promovarea drepturilor universale.

Pe termen lung, organizația noastră se străduiește să păstreze nu doar sănătatea, ci și spiritul și cultura acestor populații. Pentru a realiza acest lucru, este vitală protejarea și promovarea limbilor indigene. În 2019, s-a estimat că patruzeci la sută din limbile lumii erau în pericol de dispariție, majoritatea limbilor indigene.

În acest context, organizația noastră se mândrește să conducă Decada Internațională a Limbilor Indigene (2022-2032), bazându-se pe succesele și lecțiile învățate în cursul Anului Internațional al Limbilor Indigene din 2019. Am fost încântată să particip în Mexic anul acesta la evenimentul de închidere a acestui an internațional, care a condusdus la publicarea Declarației Los Pinos care prezintă Planul de Acțiune Global pentru Deceniul Internațional.

Explorând legăturile din acest buletin electronic, puteți călători pe tot globul pentru a vedea cum se construiește rezistența la nivel mondial pe temelia educației, culturii, științei și comunicării - prin, cu și pentru indigeni.

Această luptă pentru longevitatea și supraviețuirea popoarelor indigene, într-o perioadă de criză și dincolo de ea, nu este singulară. Este o luptă universală pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului pentru fiecare persoană în parte. Popoarele indigene reprezintă atât un trecut cultural și prezent bogat, ancorate în tradiții, moștenire naturală și cunoștințe comune, dar și o sclipire a speranței pentru construirea unui viitor durabil și pașnic.

https://en.unesco.org/news/indigenous-peoples-and-covid-19-pandemic#foreword