2020.08.16: Străbătând sălile Muzeului de Artă Constanța

Liliana Popa ne invită într-un adevărat periplu prin sălile Muzeului de Artă Constanța sub călăuzirea doamnei Doina Păuleanu, directorul muzeului. Aflăm astfel lucruri inedite atât despre istoria clădirilor în care muzeul își desfășoară astăzi activitatea cât și despre înființarea sa pe baza colecției de pictură și sculptură provenită de la pinacoteca orașului și îmbogățirea de-a lungul timpului cu lucrări transferate de la Muzeul Național de Artă, dar și prin achiziții și donații făcute de Marius Bunescu, Ion Jalea, Boris Caragea.

Parterul muzeului găzduiește opere de referință semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian. Expoziția este completată cu lucrări semnate de mari sculptori ai aceleiași epoci: Dimitrie Paciurea, Ioan Georgescu, Ștefan Ionescu Valbudea, Frederic Storck.

Simeza vastei Săli Pallady de la etajul I susține nu mai puțin de 35 de lucrări: naturi statice, nuduri și peisaje inspirate de malul mării la Constanța. Tot la acest etaj sunt expuse portrete mici și compoziții semnate de Ion Jalea, Cornel Medrea și de alți sculptori.

La etajul al II-lea suntem întâmpinați de o amplă prezentare a „Grupului celor 4", ansamblu de referință al artelor din perioada 1924 - 1933: Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și sculptorul Oscar Han.

Vizitând cea de a doua clădire a muzeului întâlnim opere semnate de Camil Ressu, Sabin Popp, Ion Theodorescu Sion, Vasile Popescu, Dimitrie Ghiață, Ion Țuculescu, Lucian Grigorescu. Sunt prezente lucrări ale lui Corneliu Mihăilescu, M. H. Maxy, Magdalena Rădulescu, Marcel Iancu care fac legătura cu arta contemporană a lui Ion Musceleanu, Spiru Chintilă, Ion Pacea, Ion Sălișteanu.

Le mulțumim doamnei Liliana Popa, istoric de artă și domnului George Popa de la Constanta PULS TV ONLINE.