2020.08.31: Arșura-Flashibition pe faleza Cazinoului din Constanța

În ultima zi a lunii august în Constanța a avut loc expoziția de figurine și măști Arșura. Acesta este numele artistului, dar și al personajului pe care îl întruchipează figurinele și măștile sale. A fost o expoziție blitz desfășurată pe faleza Cazinoului la răsăritul soarelui, în intervalul 06:15-06:30. L-am întrebat pe expozant de ce s-a hotărât să expună în zori de zi.

- Am dorit să fiu prima persoană care salută Ziua Limbii Române, ne-a răspuns acesta.

- De fapt, cine ești tu, Arșura?

- Eu sunt o ființă hibrid. Sunt jumătate om, jumătate pom. Mă puteți recunoaște după mâinile și picioarele strâmbe și după degetele alungite care seamănă cu niște vreascuri. Am urechile ascuțite, nasul strâmb și un corn în frunte. Însă dețin puteri magice. Cunosc multe trucuri și vrăjitorii și mă pot metamorfoza. Mă pot arăta sub forma unui fir de iarbă sau a unei păsări, pot lua înfățișarea unui iepure sau a unui urs.

- Aha, ești un fel de spirit. Ești un spirit rău sau bun?

- Sunt spiritul protector al plantelor, păsărilor și animalelor din pădure. Eu îi șoptesc frunzei când e vremea să cadă, păsărilor călătoare când e momentul să plece spre țările calde și animalelor când să se ascundă pentru hibernare. Am suflet bun, dar pot fi crud și necruțător cu cei care îmi amenință teritoriul.

- Cât de necruțător?

- Obișnuiesc să ascund toporul tăietorului de lemne. Îl pot ademeni pe cărări neștiute spre desișul fără ieșire din mijlocul codrului unde va rătăci până va pieri. Îl pot gâdila cu degetele mele lungi și subțiri. Eu am făcut pe mulți să râdă și au fost mulți care chiar au murit de râs.

- Unde te grăbești?

- Acum trebuie să strâng expoziția cât mai repede. Sunt o ființă nocturnă și atunci când se luminează prefer să mă retrag.

- Așadar, trăiești în pădure? Unde te putem găsi?

- Mă puteți întâlni în orice pădure, livadă, parc sau spațiu verde din zonele în care tătarii obișnuiesc să își ducă traiul de zi cu zi și să spună basme copiilor lor.

Of, a dispărut. Din depărtare se aude strigătul unei bufnițe. Aici, pe faleză, bufniță?


Șuraleu: De la diabolicul șamanismului la simbolul ecologismului prin poezia lui Abdulla Tukay

2020.08.30: Întâlniri controversate - Arșura în modernism și postmodernism